Loading...
Perkongsian

PELIK Ikan Paus Tak Bergerak & Duduk Menegak, Apa Saintis Temui MENGEJUTKAN !!!

PELIK Ikan Paus Tak Bergerak & Duduk Menegak, Apa Saintis Temui MENGEJUTKAN !!! | Ramai yang tidak mengetahui tentang jenis-jenis ikan paus yang berada di muka bumi ini. Terdapat 18 jenis ikan paus dan antaranya adalah ikan paus pembunuh (orca Orcinus), Blue Whale, Beluga, Humpback Whale, Fin Whale dan macam-macam lagi.

Tetapi yang menjadi topik utama di dalam artikel ini ialah Sperm Whale atau ikan paus sperma. Dengan nama saintifiknya, Physeter macrocephalus, ikan paus ini merupakan spesies mamalia laut yang memiliki otak terbesar.

Nama Sperm Whale dikatakan berasal daripada zat lilin putih susu yang bersifat seakan-akan air mani dikenali sebagai spermaceti yang terdapat pada kepala ikan paus ini.

Dalam video hebat di bawah, dapat dirakamkan aktiviti beberapa ekor Sperm Whale sedang menikmati waktu tidur mereka.

Anda pasti tidak menyangka bahawa ikan paus akan tidur bukan? Jawapan ya, dan buktinya telah berjaya dirakam oleh seorng jurugambar bawah air yang profesional bernama Franco Banfi sewaktu menyelam bersama penyelam, Sabrina Belloni.

Franco dikatakan telah menangkap gambar sekumpulan ikan paus Sperm Whale tersebut ketika berada di Laut Caribbean, berdekatan Pulau Dominica.

Keadaan tersebut pertama kali berjaya didokumentasikan adalah pada tahun 2008 apabila sekumpulan ahli biologi dari United Kingdom dan Jepun telah melihat tingkahlaku Sperm Whale yang secara tiba-tiba berhenti bergerak dan berada dalam kedudukan menegak.

Kajian selanjutnya mendapati bahawa tidur sementara secara berkumpulan ini hanya berlaku lebih kurang 7% daripada seumur hidup mereka dan berlangsung dalam tempoh enam hingga 24 minit sahaja.

Lihat video yang merakamkan kejadian menakjubkan ini:

Kredit : Era Baru

P.S. 1 – Tips Berguna Buat Si Mata Empat Yang Ramai Tak Tahu !!!
P.S. 2 – Kereta Masuk Air Banjir? Ikuti 3 TIPS Jimat Selamatkan RM3,000 Anda !!!
P.S. 3 – Inilah 7 Gambar RUPA SEBENAR Mak Lampir Yang Buat Ramai Lelaki TERPESONA !!!
P.S. 4 – Kehebatan TEKNOLOGI KETENTERAAN Kerajaan Melayu Melaka Yang Buat Kita Kata WOW !!!
P.S. 5 – Inilah 30 GAMBAR Barang Mangsa Penumpang MH370 Yang Telah DIJUMPAI..19# Paling MENGEJUTKAN !!!

The post PELIK Ikan Paus Tak Bergerak & Duduk Menegak, Apa Saintis Temui MENGEJUTKAN !!! appeared first on MALAYSIA KINII.Sumber : MalaysiaKini

About Admin

Loading...
Powered by Blogger.